Kamat(y)olás

 2011.03.08. 21:46

A 10/B SZMSZ-módosítását folytatva a következő téma a kamat. A szavazáson értelmetlenül dönteni kell arról, hogy 20% kamat terhelje a közös költséget nem fizetőket. Csakhogy ez az SZMSZ-ben most is benne van. Az viszont a bizottság eszébe nem jutott, hogy pontosan meghatározza, mi is a késedelmes fizetés. A közös költséggel való elmaradás egyébként súlyos probléma, a napi életünk során ez a legkönnyebb átmeneti spórolási lehetőség, mivel különösebb következményekkel nem nagyon, vagy nehezen jár. A 6-os ütem lakói készüljenek fel rá, hogy a társasház megalakulása után a beruházó nem fogja a közös költséget fizetni, és ehhez a Szelei-Serfőző közös képviselet gyögyörűen asszisztál. A SZMSZ-módosítás A/III/3.7 pont módosítása amúgy azt eredményezi, hogy a notórius nem fizetőknél elzárják a meleg vizet. Ez állítólag nagyon hatásos, persze nem a Hegyvölgyre.

Hogy a blogbejegyzés kétértelmű címére is magyarázatot adjak, itt van ez a kamatkérdés a 10/B-ben. A közös képviselet két év elteltével most kezdett a kérdéssel érdemben foglalkozni. Csakhogy elkúrták a számítást, a részletezést pedig nem hajlandók megosztani a lakókkal. Elég nagy felzúdulást váltott ki, hogy például a használatbavételi engedély életbe lépése után közvetlenül is számítottak nem fizetés miatt kamatot, amikor még azt sem lehetett tudni, mennyi a közös költség és milyen számlára kell fizetni. Állítólag olyan időszakra is kamatot róttak ki, amikor a tulajdonos azért nem fizetett, mert az előző évi túlfizetése még tartott. De mindez akkor nyerne tanúbizonyságot, ha a lakóknak odaadnák a kamatszámítási részletezést, nem csak úgy hozzácsapnának érthetetlenül 5-6 ezer forintot a fizetendő összeghez.

Remélhetőleg a májusi közgyűlésen sikerül tiszta vizet önteni a pohárba, senki sem díjazza, ha átkúrják.

Címkék: képviselet szmsz

A bejegyzés trackback címe:

https://kondorosi.blog.hu/api/trackback/id/tr712723214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trexmark 2011.03.10. 15:18:45

Éppen lakást készülök venni a 6. ütemben. Érdekelne részletesebben, amit a társasházzá alakulás utáni közös költség-nemfizetésről írtál. Lehet priviben is.

Kondoroser Weg 2011.03.13. 15:15:38

@trexmark: Szia! Csak a saját tapaztalatomat tudom mondani. A bitrokbavéltel utáni, társasház alakulása előtti időre üzemeltetési hozzájárulást fizettünk a beruházónak. (Megállapított átalány, nem sok, 10-15 ezer körül mindenre. Aggályos kérdésre nem emlékszem.)

A megalakulás után kikalkulálták a közös költséget, és azt már a kezelőnek fizettük. Egy év után pedig korrigálták a fogyasztás szerint. A túlfizetés "lebeszélhető", nekem többször is volt, hogy pár hónapig nem fizettem semmit emiatt. Kamatot rám nem vetettek ki.

Az össz rezsi durván kb. 15e kk, 1-2e víz, 3e villany, 5e tévé-net és ennyi, nincs több.
süti beállítások módosítása