A 10/B folyosóin folyamatosan ég a biztonsági világítás, ami nem kis áramszámlát eredményez a lakóknak. A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról így rendelkezik:

1.1.1.1. A menekülési útvonalakat minden esetben világító (utánvilágító vagy elektromos) biztonsági jelekkel kell megjelölni, melyeknek legalább a vonatkozó szabványban meghatározott ideig alkalmasnak kell lenniük a céljuknak megfelelő fény kibocsátására. A biztonsági világításra – a biztonsági világítási lámpatest megfelelő fényerősségének biztosítása érdekében – tilos menekülési útirányjelzést felhelyezni!

1.1.1.2. Az elektromos működtetésű menekülési útvonaljelző lámpatesteknek saját, vagy központi szünetmentes áramforrásról kell működniük legalább a vonatkozó szabványban előírt ideig.

1.1.1.3. Az elektromos áramforrásról működő menekülési útvonaljelzések működőképességét rendszeresen, de legalább hetente próbával ellenőrizni kell, melyről ellenőrzési naplót kell vezetni. A meghibásodott elemeket (akkumulátor, fénycső) haladéktalanul cserélni kell.

Ez alapján teljesen felesleges a jelzőket folyton égetni, csak tűzriadó esetén kell őket bekapcsolni. A 10/B-ben tavaly 3,3 millió ment el a közös áramra.

Címkék: áramfogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://kondorosi.blog.hu/api/trackback/id/tr972986936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kondoroser Weg 2011.06.23. 20:26:34

Ütsz mindent, amit érsz... azzal, amivel módodban áll... mindegy, hogy lényeges vagy lényegtelen.

"A társasház kezelője 5 ezer forintra lett büntetve a vészirányjelzőkkel kapcsolatos szabálytalanság miatt"

Akkor ez most az, hogy:

"A biztonsági világításra – a biztonsági világítási lámpatest megfelelő fényerősségének biztosítása érdekében – tilos menekülési útirányjelzést felhelyezni!"?

Amúgy nem biztos, hogy feleslegesen ég a vészvilágítás, mert nekem elég az, amit ez (fénycsővel!) bevilágít, és sosem gyújtom meg a folyosói izzósort, ami vagy 500W fél percig. Még egy pár ember így tesz, és helyben vagyunk!
süti beállítások módosítása