Ugyan tényleg szép és jó, hogy be van kamerázva a lakópark (nem kevés pénzbe került), de a törvény az törvény. Itt már korábban is foglalkoztam azzal, hogy a kiépítés is törvénytelen volt, mert a jogszabály által előírt szavazat nem volt meg a közgyűlésen, de további problémák is felmerülnek ezen összefoglaló alapján.

Nézzük tételesen!

"A korábbiakban a szabályozás alapját a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt 2012. január 1. napjával felváltotta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, amely számos ponton változást hozott.

Többek között előírja, hogy lakóházak bekamerázása esetében kötelező adatvédelmi szabályzatot létrehozni és ezt a társasház szervezeti és működési szabályzatának részévé kell tenni. (A társasházi törvény is tartalmazza.) A kamerák üzemeltetéséről szóló tájékoztatást (adatvédelmi szabályzatot) az érintettekkel (lakókkal) hitelt érdemlő módon közölni kell, lehetőleg írásban átvetetni, de minimum bizonyítható módon kifüggeszteni a társasház bejáratához, hogy az érintettek tisztában legyenek az adatvédelmi törvényben lefektetett jogaikkal, valamint a jogérvényesítés lehetőségeivel."

Ilyen a mai napig nincs. Sőt, a ház a közös képviselet töketlensége miatt eddig még SZMSZ semmilyen szintű módosításra sem volt képes.

"Az új Adatvédelmi törvény megszabja, ahol kamerarendszert üzemeltetnek, ott ezt be kell jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál nyilvántartás céljából."

A közös képviselet munkásságát ismerve nem valószínű, hogy ez a bejelentés megtörtént.

"Ha a társasház kamerarendszert üzemeltet, kötelező adatkezelőt megbíznia annak kezelésére és használatára. Ezt pedig csak az Adatvédelmi- és a Vagyonvédelmi törvény jogszabályaiban előírt végzettségű személy teheti meg.

Ráadásul az adatkezelést végző személynek a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie, hiszen senki sem tudhatja előre, mikor történik olyan esemény, ami azonnali cselekvést kíván."

Ilyen sincs, és emiatt is több millió forintos büntetésre számíthatnak a lakók.

 

Címkék: kamera képviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://kondorosi.blog.hu/api/trackback/id/tr235782858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása